Älvsbysonen ser inga blåbär i CHL – gillar konceptet: ”Lite charmigt”
Älvsbysonen ser inga blåbär i CHL – gillar konceptet: ”Lite charmigt” avatar

Jonas Berglund om CHL som koncept: ”Lite charmigt”

Jonas Berglund, från Älvsbyn, ser fram emot Luleå Hockeys inledande matcher i Champions Hockey League. (Arkivbild)
2019 ställdes Jonas Berglund och Luleå Hockey mot Belfast, från Nordirland, i gruppspelet. (Arkivbild)
Prag är ett populärt resmål bland svenska hockeyresenärer. Inför helgen sägs ett gäng Luleå Hockey-fans vara på väg ner. (Arkivbild)

Jonas Berglund, från Älvsbyn, ser fram emot Luleå Hockeys inledande matcher i Champions Hockey League. (Arkivbild)

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Det finns antagligen olika åsikter om CHL, men en som gillar konceptet är Luleå Hockeys center Jonas Berglund. ”Det brukar väl inte dra fulla hus, men för oss spelare är det bra att få komma igång med riktiga tävlingsmatcher”, säger Älvsbysonen.

ISHOCKEY 1 SEPTEMBER 2022 19:30

Det är åtta år sedan Champions Hockey League lanserades med syfte att bland annat bredda sporten i Europa. I turneringen deltar exempelvis lag från Polen, Slovenien och Storbritannien – mindre hockeynationer som många i Sverige nog mest rycker på axlarna åt.

Men inte Jonas Berglund. 

– Det är kul att åka iväg och spela i länder som man kanske aldrig hade besökt annars. För några år sedan var vi i Belfast och det var ganska mycket folk på läktarna. Det var lite charmigt. 

I alla de länder ni spelat i genom åren, hur upplever du att intresset för CHL är? 

– Det brukar väl inte dra fulla hus, men för oss spelare är det bra att få komma igång med riktiga tävlingsmatcher. Tror även att det är nyttigt att få åka iväg och sammansvetsa laget. 

undefined

2019 ställdes Jonas Berglund och Luleå Hockey mot Belfast, från Nordirland, i gruppspelet. (Arkivbild)

Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

I årets upplaga väntar ingen resa till Belfast. Istället är Århus det största ”blåbäret” i Luleå Hockeys grupp. 

– Men jag tror att de också kommer vara bra. När jag spelade i Norge mötte vi ibland danska lag, så jag vet att de har en bra liga med bra spelare. Och med tanke på allt som sker ute i världen tror jag att många ligor kommer att bli bättre, säger Jonas Berglund och syftar på att KHL tappat många spelare till Europa efter den ryska invasionen av Ukraina. 

Men Århus blir en senare uppgift. Först ska Luleå Hockey ta flyget till Finland och premiärspela mot Jukurit på fredag. Därefter fortsätter resan söderut för match mot Sparta Prag på söndag. 

undefined

Prag är ett populärt resmål bland svenska hockeyresenärer. Inför helgen sägs ett gäng Luleå Hockey-fans vara på väg ner. (Arkivbild)

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Och det är fler som passar på att göra resan till den tjeckiska huvudstaden medan solen fortfarande värmer i Centraleuropa. 

– Jag har hört att vi kommer ha ganska mycket fans på plats. Det blir en rolig resa för dem också, att få se Prag som är en fin stad och samtidigt se oss spela hockey. 

Själv lär Jonas Berglund centra fjärdelinan mellan Radek Muzik och Carl Mattsson. 

– Vi ska vara jobbiga att möta, åka mycket skridskor och skapa lite oreda för motståndarnas försvarare. Det är vår främsta uppgift. 

Fast det mesta av skridskoåkandet överlåter han kanske till sina unga kedjekompisar. 

Berglund, som fyller 32 i december, är åldermannen i kedjan. 

– (skratt) Jag börjar bli lite gammal nu och ska väl vara gubben som håller ihop det. Jag får försöka bidra med lite rutin medan de (Muzik och Mattsson) är unga, fräscha och snabba. Det blir nog bra. 

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.