Pelle Johansson: Bestäm er – spelare av hans kaliber kommer inte hit längre
Pelle Johansson: Bestäm er – spelare av hans kaliber kommer inte hit längre avatar

Pelle Johansson: Bestäm er – spelare av hans kaliber kommer inte hit längre

Spelare av hans kaliber kommer inte hit längre

Stefan Nilsson, General Manager, och Ulf Engman, vice General Manager, är de som jagar spelare till Luleå Hockey. Vår krönikör ger dem ett tips: "Gör vad som helst – men bestäm er"
"Luleå Hockey har förtvivlat svårt att värva den absoluta spetsen till föreningen", skriver krönikör Pelle Johansson.

Stefan Nilsson, General Manager, och Ulf Engman, vice General Manager, är de som jagar spelare till Luleå Hockey. Vår krönikör ger dem ett tips: ”Gör vad som helst – men bestäm er”

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Ingen ersättare för Omark. Ingen ersättare för Andreasson. Fansen har panik och sportcheferna darrar lite på manschetten. Mitt råd: Gör vad som helst – men bestäm er.

ISHOCKEY 31 AUGUSTI 2022 08:21

I snart etthundratjugosju år har Thomas ”Bulan” Berglund – i olika konstellationer – tränat Luleå Hockeys herrlag. Under den tiden har spelare kommit och gått, öst in poäng eller misslyckats med målskyttet, men några saker har man kunnat vara helt säker på. Luleå är ett lag för övre halvan, Luleå är ett lag med fyra jämna kedjor som delar ganska broderligt på både speltid och offensiv produktion.

Så, i fjol, valsade trollkarlen från Övertorneå in och kastade allt vi trodde var skrivet i sten över relingen. Han greppade styråran och dansade fram slutspelsforsbåten genom virvlarna nästan hela vägen till SM-guld. Plötsligt är det lite som att det vi vant oss vid inte gäller längre. Plötsligt har Luleå råd att värva absolut spets – och tänker att det är så här som hockey ska spelas.

En gammal sanning gäller dock fortfarande. Luleå Hockey har förtvivlat svårt att värva den absoluta spetsen till föreningen.

Att göra något åt det kommer att bli fruktansvärt svårt, eftersom det grundar sig på andra parametrar än de som går att påverka. Hur mycket är spelarna borta hemifrån? Mer än i andra lag, som inte har drygt 100 mil till nästan alla bortamatcher. Är det skönt väder? Ja, jag tycker det, men jag är byggd som en vikaresäl och det är inte alla som frustar av vällust åt 20 minusgrader och snålblåst. Finns det bra förutsättningar för spelarnas familjer att trivas? Jag tror det, men inte hjälpte det bilden av staden att Sami Lepistös barn aldrig fick någon dagisplats och att det tog tid att hitta boende som rymde hela hans familj.

Sedan Omark och Andreasson meddelade sina avsked har följande hänt: Kossila, Granlund, Shore, Elie, Hartikainen, Manninen, Dahlén och Komarov har samtliga redan skrivit på för eller meddelat att de hellre spelar i andra klubbar än Luleå. Kanske är det dags att föreningens sportsligt ansvariga börjar fundera på vad som egentligen är vägen framåt? Det här är Norrbotten – att vi fick en säsong med Linus Omark kanske alla inblandade får vara nöjda med. Spelare av hans kaliber kommer nämligen inte hit längre. 

Det kanske är bättre att värva något lite sämre och ha laget klart innan säsongen börjar?

Än en gång tror jag det lönar det sig för Luleå att fråga sig vilken sorts klubb man vill vara och definiera hur just den klubben ska ta de guld som matchar intresset från fansen. I grund och botten bryr jag mig inte – så länge man gör något och är tydlig med det. 

Bestäm er.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.