Få har rutiner mot barnvräkning – –
Få har rutiner mot barnvräkning – – avatar

Få har rutiner mot barnvräkning – –.

Stockholm Sex av tio kommuner saknar aktuella, skriftliga rutiner för att förebygga vräkning av barnfamiljer. Det visar en jämförelse som Socialstyrelsen gjort av kommunernas arbete mot hemlöshet.

Trots regeringens mål att inga barn ska vräkas från sina hem fortsätter barnvräkningar att verkställas. Sedan den så kallade nollvisionen slogs fast 2007 har 2 784 barn vräkts, enligt Kronofogdens statistik.

Hittills i år (första kvartalet) har 155 barn vräkts från sina hem. Det är en minskning med tio procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Socialstyrelsens jämförelsen visar på stora variationer i landet. I Blekinge län har 80 procent av de svarande kommunerna rutiner medan ingen kommun i Jämtlands län har svarat att de har någon sådan rutin, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Många små kommuner, med färre än 10 000 invånare, tycker att problemet med hemlöshet är litet och att rutiner därför inte behövs.

Säkerställda rutiner om hur vräkningar kan förebyggas är en förutsättning för att kommunerna ska kunna agera snabbt när en barnfamilj riskerar att bli avhyst, enligt Socialstyrelsen. Det gäller oavsett om problemet med barnvräkningar är litet eller stort i kommunen. Konkret kan det handla om hur man jobbar när en familj till exempel inte har betalat hyran i tid.

”Inga barn ska behöva tvingas bort från sina hem. För att hindra att barnfamiljer vräks och hamnar utanför den ordinarie bostadsmarknaden är det viktigt att kommunerna arbetar förebyggande”, säger utredaren Annika Remaeus i en kommentar.

Barnfamiljer som drabbas av vräkning hamnar oftast inte i akut hemlöshet direkt på gatan, utan i någon form av tillfälligt boende. Av de omkring 34 000 personer som saknade hem i maj i fjol hade 11 300 minderåriga barn, enligt Socialstyrelsen.

——————————————————————————–

TT

Publicerad 29 maj 2012 – 08:31

Uppdaterad 29 maj 2012 – 11:16

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.