”Nya fågelinfluensan smittar genom luften” | Nyheter | Aftonbladet
”Nya fågelinfluensan smittar genom luften” | Nyheter | Aftonbladet avatar

”Nya fågelinfluensan smittar genom luften” | Nyheter | Aftonbladet.

Professorn: Ett virus ingen träffat på tidigare

En av fem drabbade dör.

Den nya fågelinfluensan H7N9 riskerar att bli en global dödsvåg.

– Det är inte frågan om man får en pandemi utan när den kommer, säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet till SVT Aktuellt.

Men hotet för pandemi tonas nu ner av Smittskyddsinstitutet.

Kinesiska myndigheter stänger fågelmarknader och brottas med fågelinfluensan som smittat 130 och dödat 37 personer i landet.

– Den här typen av virus skulle kunna vara början till en pandemi, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på Smittskyddsinstitutet till Aftonbladet när viruset slog till i Kina.

”Ingen risk för pandemi”

En ny vetenskaplig studie publicerad i tidskriften Science pekar ut att viruset kan smittas via luftvägarna mellan människor något som innebär att sjukdomen kan vara betydligt svårare att stoppa än vad som tidigare trotts.

Men risken för att smittan ska spridas över hela världen tonas ner av Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet. Samtliga insjuknanden har inträffat i Kina och Taiwan och där har smittspridningen avstannat. Utöver detta har kinesiska myndigheter bedömt att viruset sprids mellan fåglar och människor.

– På det sätt som det sprids i Kina i dag blir det inte pandemi. För mig är det då självklart att det är något i den genetiska koden som viruset saknar. Som det ser ut nu kan det inte smittas mellan människor och kan inte bli pandemi, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

”Måste följa viruset”

Studien har gjorts på illrar, men resultatet ska enligt forskarna vara applicerbart på människor, något som oroar många.

– Det är inte frågan om man får en pandemi utan när den kommer. Frågan är om det blir det här viruset, det är ju inte helt säkert. Men själv så hoppas jag verkligen att det inte är det här viruset som blir till en pandemi, för det här är ett virus ingen på jorden träffat på tidigare, det är olikt andra virus på ett vis som gör att vi helt saknar immunitet emot det, säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet till SVT Aktuellt.

Enligt statsepidemiologen Annika Linde måste Sverige göra sig beredd på ett eventuellt sjukdomsutbrott.

– Vi måste följa det här viruset, vi måste förbereda vaccinframställning, men ännu så länge har vi inga säkra hållpunkter för att det lätt sprids mellan människor, säger hon till Vetenskapsradion.

En av fem dör

I mars rapporterade Kina sina första dödsoffer från den senaste H7N9-influensan. Hittills har var femte smittad dött.

– Det skulle vara som att en komet trillade ner om ett sådant virus skulle få spridning. Men det är inte troligt att det kommer vara så dödligt om det blir moget och börjar spridas. Men även om vi skruvar ner dödligheten till en halv eller en procent så innebär det att kanske 100 miljoner människor skulle dö om vi inte får stopp på det här innan spridningen tar fart. Det är en situation vi inte kan föreställa oss i vår moderna värld, säger Björn Olsen till Aktuellt.

”Extremt dåligt”

Men i Sverige påpekar Smittskyddsinstitutet att det är oklart hur effektivt viruset smittar och hur dödligt det är då många av dödsfallen i Kina har tillhört riskgrupper, bland annat äldre människor.

Tidigare har Aftonbladet skrivit om att kinesiska forskare hävdat att viruset kan smitta genom luften under särskilda förutsättningar. Samma forskare menar också att viruset kan smitta grisar och ekorrar.

– Det har visat sig att det möjligen kan smitta mellan människor men viruset är extremt dåligt på att göra det och ingen risk för pandemi föreligger. Man ska ha stor respekt för det här viruset, men kineserna har bra koll och har ingen spridning överhuvud taget, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.