Djupanalys: Det här kan räcka hela vägen, Luleå
Djupanalys: Det här kan räcka hela vägen, Luleå avatar

Profilbild Hans Abrahamsson

avHans AbrahamssonTIS 20 AUG 2019

FOTO: BILDBYRÅNHOCKEY

Det tog 2,5 år för Thomas Berglund att ta Brynäs från botten till toppen.

När den här säsongen är över har det gått tre år sedan han återvände till Luleå. Jag blir inte ett dugg förvånad om Luleå spelar SM-final i april.

Tvåa i serien förra säsongen och sedan ut i semifinal mot mästarna Frölunda. Luleå lyfte rejält i både tabell och slutspel jämfört med säsongen före. Sett till utgångstips var också Luleå laget som flest gick bom på.

Trots ett helt annat utgångsläge nu, med större förväntningar, finns det egentligen ingenting som talar för att Luleå är sämre än förra säsongen.

Tvärtom. 

Luleå har (med undantag av inlånade Isac Lundeström och eventuellt Jesper Sellgren) fått behålla allt man ville ha kvar. 

Lagbygget har dessutom spetsats till med två finska världsmästare i Arttu Ilomäki och Juhani Tyrväinen. Lägg dessutom till JVM-forwarden Filip Hållander och HV:s Isac Brännström och forwardsidan se oerhört stark ut. 

Målvaktssidan har, med värvningen av David Rautio, uppgraderats till som jag bedömer det seriens bästa målvaktspar. 

Kontinuiteten på ledarsidan är hundraprocentig. 

Thomas Berglunds spelsystem är inget hokus pokus eller ens speciellt komplicerat. En skröna från Brynästiden var att Berglunds ”play book” fanns nedskriven på två A4-papper som han gick runt med i bakfickan. 

Styrkan med Luleå är att alla vet exakt vad man ska göra och att man gör det konsekvent i princip hela tiden. 

Svagheten är att det har en tendens att bli stereotypt och när det tar stopp tar det stopp. Risken att Luleå blir sönderläst och utmanövrerat känns också större i matchserier . När motståndaren mer systematiskt lägger vikt vid att lösa Luleås höga forechecking längs sargerna.

Som Frölunda gjorde i semifinalen.

Där har Luleå en rejäl utmaning om man nu vill nå det så hett eftertraktade SM-guldet.

Ett sätt att inte köra fast på det sätt Luleå riskerar att göra är att få in fler kreativa spelare, men som ändå anpassar dig efter det strikta spelsystem som Thomas Berglund inte viker många centimetrar ifrån. 

I framför allt Arttu Ilomäki får man nu in en spelare som kan lösa en hel del offensiva knutar och avlasta Niklas Olausson. 

Jag tror Luleå är redo att ta ytterligare ett steg. Det kan till och med räcka hela vägen.

Samtidigt är det långt ifrån någon finalgaranti när det handlar om Luleå. En SM-final (2014) de 20 senaste åren är klubbens facit.

MÅLVAKTER ++++

När allt fler klubbar väljer att spara på andremålvakten gör Luleå tvärt om och jag tycker man gör helt rätt. Under flera år har det varit klubben med bäst andremålvakt som också vunnit SM-guld. Joel Lassinantti har under många år varit en av SHL:s absolut bästa målvakter. I vissa perioder den allra bästa. Förra säsongen var han smått fenomenal, till viss del med hjälp av ett försvarsspel som fungerade klockrent. Ett tag var känslan att det nästan inte gick att göra mål på norrbotningarna. Om det är bristen på storlek eller vad det är som gör att Lassinannti inte får chansen i en större liga låter jag var osagt, men för Luleås del är det givetvis jackpott att han fortfarande är kvar. 

Nu får han dessutom välbehövlig avlastning då David Rautio återvänder till sin moderklubb efter fem år i Linköping och Brynäs. Lassinantti och Rautio känns för mig som hela SHL:s bästa målvaktspar. I perioder fick Rautio en del (oförtjänt) skit av Brynässupportrar, men total sett var hans tid i Gävleklubben riktigt bra. Det är som alla vet betydligt enklare att vara målvakt när försvarsspelet fungerar, något som det var lite si och så med under de två avslutande säsongerna. Tillbaka i Luleå är jag övertygad om att Rautio återigen kommer att ligga över 92 i räddningsprocent när säsongen summeras. 

Och att det är en målvakt som kan gå in och spela stort även i slutspelet behöver inte Luleå fundera på. 

BACKAR +++

Jesper Sellgren har skrivit kontrakt med Carolina Hurricanes och risken (för Luleå) är att han blir kvar i Nordamerika. Han har kontrakt med Luleå, och enligt NHL-avtalet, ska han vända hem om det blir AHL-spel. Det finns väl en hel del som talar för att Sellgren inte riktigt är NHL-ready redan den här säsongen och därmed återvänder. Men osvuret är som vanligt bäst när det gäller världens bästa hockeyliga. 

Utan Sellgren har Luleå bara sju backar i truppen och det håller givetvis inte över en säsong. Känslan är att klubben avvaktar situationen med Sellgren innan man agerar fullt ut. Om inte förra säsongens succéback återvänder behöver Luleå få in en försvarare som kan axla den rollen, för det går inte att underskatta Sellgrens betydelse förra säsongen.

För det handlade mycket om Sellgren och inte minst Erik Gustafsson. Backparet fick enormt förtroende och tränare Berglund och i Gustafssons fall  blev det nästan för mycket av det goda. Inte minst i slutspelet där han såg rejält sliten ut mot Frölunda. 

Bakom förra säsongens två stora är samma backar kvar. Här blir det intressant att se om en ett år äldre Nils Lundkvist kan få den utveckling som många tippade redan förra säsongen. Det finns definitivt mycket spel i den kroppen.  Oscar Engsund har i Luleå utvecklats från en vårdslös spelare till en smart, fysiskt spelande landslagsback.

Nyförvärven Arttu Ilomäki och Juhani Tyrväinen.

FOTO: BILDBYRÅNNyförvärven Arttu Ilomäki och Juhani Tyrväinen.

FORWARDS 

Det här ser starkt ut. Rakt igenom. Trots att Emil Larson tvingas operera sig och blir borta tre månader.

Luleå valde att inte förlänga med Johan Harju och Johan Forsberg. I övrigt är förra säsongens forwardsuppställning intakta ed undantag av lånet Isac Lundeström som återvänt. Det betyder att offensiva ess som Niklas Olausson, Robin Kovacs, Jack Connolly, Emil Larsson, Petter Emanuelsson och såg vildare är kvar. Till det här har Luleå adderat två finska världsmästare i Juhani Tyrväinen och Arttu Ilomäki. Två ganska olika spelartyper, men med kvaliteter som bör göra Luleå betydligt vassare. Ilomäki är en spelskicklig center, ingen raket på skridskorna men med ett riktigt bra spelsinne. Användbar i alla spelformer och inte minst i power play. Fick chansen i början av VM-turneringen (mot de lite svagare lagen) och hann imponera med sin kreativitet. Tyrväinen är mer av en powerforward, som jobbar stenhårt och även kan göra en del poäng. Ingick i Helsingfors ledande kedja förra säsongen. Omtyckt i de klubbar han tidigare varit i. 

På plussidan finns också Timrås JVM-forward Filip Hållander. Jag gillade mycket av hans debutsäsong i SHL och känslan är att det finns ännu mer att plocka ut. En stark skridskoåkare som är oöm och ofta driver in på mål. Jag tycker fortfarande att Hållander fick en märklig roll i förra årets JVM-turnering. Med de här tre nyförvärven ska Luleå i princip kunna matcha fyra kedjor som alla kan producera. Lägg också till HV:s Isac Brännström som känns som klippt och skuren för den ishockey Thomas Berglund vill spela. Jag blir inte förvånad om han hamnar runt 20 poäng. 

FOTO: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN

 VÄRVNINGSBETYG SÅ HÄR LÅNGT ++++

Med undantag av Lundeström och eventuellt Sellgren är allt kvar adderat med tre riktigt vassa forwardsförvärv. 

 DET BEHÖVS

Kommer inte Jesper Sellgren hem från Nordamerika måste han ersättas.

TILL SIST…

 Genombrottet: Jag tror en hel del på Filip Hållander och tror att Thomas Berglunds miljö passar perfekt

 Flopprisken: Jag är inte helsåld på Austin Farley. 

 Poängkungen: Arttu Ilomäki.

 Slutplacering i SHL: Tvåa.

FAKTA

Tabelltipset:

1.

2. Luleå

3. Färjestad

4. Djurgården

5.

6.

7.

8. HV71

9.

10. Brynäs

11.

12.

13. Leksand

14.LÄS MER

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.