Matchhjälten: ”Försöker bara få pucken mot mål”
Matchhjälten: ”Försöker bara få pucken mot mål” avatar

LULEÅ Luleå Hockey har kopplat ett tidigt grepp om kvartsfinalserien mot Växjö i SM-slutspelet. Det blev seger med 3–1 i första matchen efter ett sent avgörande. ”Helt ärligt försöker jag bara få iväg pucken mot mål”, log matchhjälten Einar Emanuelsson.

Andreas Elvstrand22:15 | 2019-03-22

I torsdags sköljde Luleå MSSK över Linköping i den femte och avgörande SM-finalen. Luleås herrar började precis lika bra mot Växjö.

Det dröjde nästan en halv period inte gästerna ens noterat ett skott mot målvakten Joel Lassinantti. Luleå snurrade runt i långa anfall och skapade lägen, men det skulle dröja tills man ställde in skärpan.

Först efter 13.14 av mittperioden kom matchens första mål när Daniel Sondell, backen, hittade fram till forwarden Emil Larsson med en lång delikat passning.

Artikelbild

BILD: Robert Nyholm/TT | Einar Emanuelssons avslut i krysset.

Larsson fick friläget, lurade ner Växjökeepern Viktor Fasth och avslutade kyligt på backhand.

– Jag och Sondell brukar köra den lilla varianten på träningar, där jag kommer i en båge på mitten. Sondell hittar alltid mig där, det var bara att tacka och ta emot, sa Larsson.

Glädjen blev dock kortvarit. Växjö vaknade till liv och inte ens tre minuter efter Luleås mål satte Linus Fröberg kvitteringen till 1–1.

I den tredje perioden fick hemmalaget flera möjligheter i powerplay, men trots det tydde det mesta på att det skulle krävas förlängning för att skilja lagen åt.

Artikelbild

BILD: Robert Nyholm/TT | Emil Larsson gjorde 1–0-målet i den andra perioden.

Men så, med blott en minut och 26 sekunder kvar, trampade 21-årige Einar Emanuelsson in över blålinjen och drog iväg ett rappt handledsskott i vänstra krysset bakom Fasth.

Det verkade som att du hade bestämt dig?

Artikelbild

BILD: Robert Nyholm/TT

– (skratt) Det skulle låta bättre om jag sa att jag hade det, men helt ärligt försöker jag bara få iväg pucken mot mål.

Trots allt såg det ganska planerat ut. Emanuelsson dribblade och kom på insidan av Växjöförsvaret innan han avfyrade.

Artikelbild

– Jag kände först att deras back (Oliver Bohm) låg ganska bra och att det skulle bli svårt att komma förbi. Jag fick bromsa upp för att iväg skottet men det blev nästan bättre, det känns som att han skymmer målvakten lite.

Till slut vann Luleå Hockey med 3–1. Med dryga minuten kvar spikade Niklas Olausson slutsiffrorna med ett mål i tom kasse.

Artikelbild

BILD: Robert Nyholm

En skön revansch för Olausson som åkte på ett par tjuvsmällar tidigare i matchen. Överlag var det ganska grinigt redan från första början.

– Det var en helt perfekt öppningsmatch. Det var bra tryck, lite grinigt och fina mål, tyckte Emil Larsson.